© 2003-2024
linksonder Evangelie Gemeente Diemen

Website van A tot Z Bestellen

Home » Nieuws » Studies » Jezus zei » Uitspraak 3

Jezus zei... uitspraak 3uitspraak 3

Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed. Ik ben de goede herder. De goede herder zet zijn leven in voor zijn schapen.maar ik ben gekomen om hun het leven te geven in al zijn volheid. Ik ben de goede herder. Een goede herder geeft zijn leven voor de schapen.
(Johannes 10:10b-11)

God de Zoon kwam niet zomaar als mens naar deze aarde. Er stond zeer veel op het spel, eigenlijk vooral voor ons, de mensheid. De mens (man en vrouw) werd door God gemaakt om zorg te dragen voor de aarde en het leven wat daar is, maar boven alles om een relatie met hem te hebben. Dat zou de basis moeten zijn van waaruit wij zouden kunnen leven en werken, om onze taak goed te vervullen. Te leven vanuit liefde en vertrouwen tussen de Schepper en zijn schepselen.

Doordat de eerste mensen (Adam en Eva) God niet voldoende vertrouwden en zijn gebod overtraden, veranderde de hele situatie. Ongehoorzaamheid aan God wordt zonde genoemd en zonde (of ongerechtigheid) veroorzaakt een scheiding met God: maar uw ongerechtigheden zijn het, die scheiding brengen tussen u en uw God, en uw zonden doen zijn aangezicht voor u verborgen zijn, zodat Hij niet hoort.jullie wangedrag is het dat jullie en je God uit elkaar heeft gedreven; door jullie zonden houdt hij zich verborgen en wil hij je niet meer horen. (Jesaja 59:2) Deze breuk in de relatie met God, sneed de mensheid af van de bron van leven, liefde en van al het goede. Sindsdien is ieder mens (al dan niet bewust) op zoek geweest naar vervulling. Alles is zo ongeveer wel geprobeerd, allerlei varianten en doseringen, maar er is niets wat de leegte in ons leven werkelijk kan vervullen. Alleen God zelf die zich uit ons leven moest terugtrekken, kan ons vervullen. Door onze zonden missen wij de heerlijkheid die hij voor ons beschikbaar heeft: Want allen hebben gezondigd en derven de heerlijkheid Gods.Iedereen heeft gezondigd en ontbeert de nabijheid van God (Romeinen 3:23)

De scheiding was niet Gods wil en is ook niet door hem veroorzaakt. Wij hebben hem de rug toegekeerd en dat is zeer in ons eigen nadeel gebleken. Toch is God niet rancuneus en ook toont hij grote barmhartigheid en genade door niet meteen met ons af te rekenen. Zeker we ervaren heel wat negatieve zaken in ons leven, dat is echter een gevolg van de vloek die door ons over de wereld gekomen is. En tot de mens zeide Hij: Omdat gij naar uw vrouw hebt geluisterd en van de boom gegeten, waarvan Ik u geboden had: Gij zult daarvan niet eten, is de aardbodem om uwentwil vervloekt; al zwoegende zult gij daarvan eten zolang gij leeft, en doornen en distelen zal hij u voortbrengen, en gij zult het gewas des velds eten; in het zweet uws aanschijns zult gij brood eten, totdat gij tot de aardbodem wederkeert, omdat gij daaruit genomen zijt; want stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.Tegen de mens zei hij: ‘Je hebt geluisterd naar je vrouw, gegeten van de boom die ik je had verboden. Vervloekt is de akker om wat jij hebt gedaan, zwoegen zul je om ervan te eten, je hele leven lang. Dorens en distels zullen er groeien, toch moet je van zijn gewassen leven. Zweten zul je voor je brood, totdat je terugkeert tot de aarde, waaruit je bent genomen: stof ben je, tot stof keer je terug.’ (Genesis 3:17-19) Wanneer dat nodig is kan en zal God ook straffen en zijn oordeel is een volkomen rechtvaardig oordeel. Maar veel ellende die wij meemaken is niet een straf van God, maar gewoon een gevolg van het niet naar hem luisteren. Vanuit zijn grote liefde voor ons wil hij ons leiden en beschermen, maar als we een andere weg gaan komen we in gevaar.

Wij gedroegen ons en stelden ons op als vijanden van God. Dit veranderd niets aan zijn liefde voor ons, God is volkomen trouw, ook aan zichzelf! Hij kan zichzelf niet verloochenen en hij veranderd dan ook niet, zoals Hebreeën 13:8 het formuleert: Jezus Christus is gisteren en heden dezelfde en tot in eeuwigheid.Jezus Christus blijft dezelfde, gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid! En als God niet veranderd dan is zijn liefde (ook voor ons) altijd hetzelfde, Hij is zelfs liefde (en nog meer dan dat). Geliefden, laten wij elkander liefhebben, want de liefde is uit God; en een ieder, die liefheeft, is uit God geboren en kent God. Wie niet liefheeft, kent God niet, want God is liefde. Hierin is de liefde Gods jegens ons geopenbaard, dat God zijn eniggeboren Zoon gezonden heeft in de wereld, opdat wij zouden leven door Hem.Geliefde broeders en zusters, laten wij elkaar liefhebben, want de liefde komt uit God voort. Ieder die liefheeft is uit God geboren en kent God. Wie niet liefheeft kent God niet, want God is liefde. En hierin is Gods liefde ons geopenbaard: God heeft zijn enige Zoon in de wereld gezonden, opdat we door hem zouden leven. (1 Johannes 4:7-9) Dat was de reden van de komst van Jezus. Gods grote liefde voor ons! Waardoor het hem ook verdriet doet om ons te zien lijden ook al zijn wij daar (deels) zelf verantwoordelijk voor. We lijden echter helaas ook door anderen, door wat we elkaar aan doen. Eigenlijk gaan we als mensheid precies in tegen de kern van wat God voor ons wil en hoe hij wil dat wij ons leven leiden: En een der schriftgeleerden, tot Hem komende, hoorde, dat zij met elkander redetwistten, en overtuigd, dat Hij hun goed geantwoord had, vroeg hij Hem: Welk gebod is het eerste van alle? Jezus antwoordde: Het eerste is: Hoor, Israël, de Here, onze God, de Here is één, en gij zult de Here, uw God, liefhebben uit geheel uw hart en uit geheel uw ziel en uit geheel uw verstand en uit geheel uw kracht. Het tweede is dit: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. Een ander gebod, groter dan deze, bestaat niet.Een van de schriftgeleerden die naar hen geluisterd had terwijl ze discussieerden, en gemerkt had dat hij hun correct had geantwoord, kwam dichterbij en vroeg: ‘Wat is van alle geboden het belangrijkste gebod?’ Jezus antwoordde: ‘Het voornaamste is: “Luister, Israël! De Heer, onze God, is de enige Heer; heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht.” Het op een na belangrijkste is dit: “Heb uw naaste lief als uzelf.” Er zijn geen geboden belangrijker dan deze.’ (Marcus 12:28-31)

Dat is het belangrijkste voor God, dat mensen hem liefhebben en dat we ook elkaar liefhebben. Dat we met elkaar omgaan vanuit goede en zuivere relaties. Zelfs toen wij niets van hem wilden weten, ging zijn hart naar ons uit. Zelfs zo erg dat hij bereid was om mens te worden, naar ons toe te komen om ons te kunnen vrijkopen, door zijn van zonde- en schuldvrije leven in onze plaats te geven.

en de hoop maakt niet beschaamd, omdat de liefde Gods in onze harten uitgestort is door de heilige Geest, die ons gegeven is, zo zeker als Christus, toen wij nog zwak waren, te zijner tijd voor goddelozen is gestorven. Want niet licht zal iemand voor een rechtvaardige sterven - maar misschien heeft iemand nog de moed voor een goede te sterven - God echter bewijst zijn liefde jegens ons, doordat Christus, toen wij nog zondaren waren, voor ons gestorven is. Veel meer zullen wij derhalve, thans door zijn bloed gerechtvaardigd, door Hem behouden worden van de toorn. Want als wij, toen wij vijanden waren, met God verzoend zijn door de dood zijns Zoons, zullen wij veel meer, nu wij verzoend zijn, behouden worden, doordat Hij leeft; en dát niet alleen, maar wij roemen zelfs in God door onze Here Jezus [Christus], door wie wij nu de verzoening ontvangen hebben.Deze hoop zal niet worden beschaamd, omdat Gods liefde in ons hart is uitgegoten door de heilige Geest, die ons gegeven is. Toen wij nog hulpeloos waren is Christus immers voor ons, die op dat moment nog schuldig waren, gestorven. Er is bijna niemand die voor een rechtvaardig mens wil sterven; slechts een enkeling durft voor een goed mens zijn leven te geven. Maar God bewees ons zijn liefde doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren. Des te zekerder is het dus dat wij, nu we door zijn dood zijn vrijgesproken, dankzij hem zullen worden gered en niet veroordeeld. Werden we in de tijd dat we nog Gods vijanden waren al met hem verzoend door de dood van zijn Zoon, des te zekerder is het dat wij, nu we met hem zijn verzoend, worden gered door diens leven. En meer nog, dat wij God prijzen danken we aan onze Heer Jezus Christus, door wie we nu al met God zijn verzoend. (Romeinen 5:5-11)

Door zijn dood en opstanding uit de dood biedt Jezus ons verzoening met God aan. De relatie kan weer hersteld worden, en God kan de leegte in ons weer vullen. Jezus vraagt van ons wel vertrouwen (geloof) om zijn aanbod te kunnen ontvangen. Waar de eerste mensen de fout in gingen door te twijfelen aan Gods geboden en motieven, dus door een gebrek aan vertrouwen. Daar wil God ons nu een nieuwe kans geven om opnieuw te kiezen om hem te gaan vertrouwen. Daarom is het ook noodzakelijk dat we Jezus als onze Heer aannemen. Dat betekent dat hij het voor het zeggen heeft! Wij kiezen ervoor om te gaan leven naar zijn wil, onze gehoorzaamheid komt voort uit vertrouwen op hem. Hij heeft al op buitengewone wijze bewezen dat hij inderdaad het beste voor ons wil, sterker nog hij alleen is het die dit mogelijk heeft gemaakt. Hij wil voor je zorgen, maar je moet jezelf dan wel aan hem overgeven. Het is als met een herder en zijn schapen, de schapen zijn van hem en luisteren naar hem, en hij zorgt voor ze. Zo wil Jezus met ons omgaan, hij is de Goede Herder, die ons het leven wil geven en de volheid van het leven, namelijk de herstelde relatie met God. Laat je door Jezus leiden.

Laten we eens gaan kijken wat een herder precies doet, of liever gezegd wat de Goede Herder precies doet! Hiervoor kunnen we een beroemde Psalm (een geestelijk lied) bestuderen uit de Bijbel, namelijk Psalm 23 die later de gepaste titel "De Here is mijn herder" zou krijgen. Dit lied is door David opgesteld, maar dit deed hij onder leiding en inspiratie van de Heilige Geest (die ook God is en de derde persoon uit de goddelijke drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest). Het is dan ook meer dan gewoon een lied, er zit diepe, geestelijke en krachtige betekenis achter. Het gaat niet zozeer om een herder die voor zijn schapen zorgt, maar over God die voor zijn mensen zorgt!

De Here is mijn herder, mij ontbreekt niets;
Hij doet mij nederliggen in grazige weiden;
Hij voert mij aan rustige wateren;
Hij verkwikt mijn ziel.
Hij leidt mij in de rechte sporen
om zijns naams wil.
Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis,
ik vrees geen kwaad,
want Gij zijt bij mij;
uw stok en uw staf, die vertroosten mij.
Gij richt voor mij een dis aan
voor de ogen van wie mij benauwen;
Gij zalft mijn hoofd met olie,
mijn beker vloeit over.
Ja, heil en goedertierenheid zullen mij volgen
al de dagen van mijn leven;
ik zal in het huis des Heren verblijven
tot in lengte van dagen.
De HEER is mijn herder,
het ontbreekt mij aan niets.
Hij laat mij rusten in groene weiden
en voert mij naar vredig water,
hij geeft mij nieuwe kracht
en leidt mij langs veilige paden
tot eer van zijn naam.
Al gaat mijn weg
door een donker dal,
ik vrees geen gevaar,
want u bent bij mij,
uw stok en uw staf,
zij geven mij moed.
U nodigt mij aan tafel
voor het oog van de vijand,
u zalft mijn hoofd met olie,
mijn beker vloeit over.
Geluk en genade volgen mij
alle dagen van mijn leven,
ik keer terug in het huis van de HEER
tot in lengte van dagen.

Een herder zorgt ervoor dat zijn schapen, voeding, drinken en rust krijgen. Dat is ook wat Jezus voor zijn volgelingen wil doen. Kijk nog eens naar de eerste verzen: De Here is mijn herder, mij ontbreekt niets; Hij doet mij nederliggen in grazige weiden; Hij voert mij aan rustige wateren; Hij verkwikt mijn ziel.De HEER is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets. Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water, hij geeft mij nieuwe kracht God is op de hoogte dat wij primaire levensbehoeften hebben en hij wil daarin voorzien, maar wat hij niet wil is dat deze zaken onze levens beheersen. Hij zou degene moeten zijn die dat doet. Jezus stelt daarom heel duidelijk dat onze focus, onze belangrijkste aandacht op God gericht moet zijn. Op wie hij is, op wat hij wil en op wat hij heeft beloofd. Doen we dat, dan komt al het andere ook goed, dat is de belofte van Jezus. En Jezus is betrouwbaar en zijn beloften zijn zeker, maar vergeet niet de principes of voorwaarden. Maakt u dan niet bezorgd, zeggende: Wat zullen wij eten, of wat zullen wij drinken, of waarmede zullen wij ons kleden? Want naar al deze dingen gaat het zoeken der heidenen uit. Want uw hemelse Vader weet, dat gij dit alles behoeft. Maar zoekt eerst Zijn Koninkrijk en Zijn gerechtigheid en dit alles zal u bovendien geschonken worden.Vraag je dus niet bezorgd af: “Wat zullen we eten?” of: “Wat zullen we drinken?” of: “Waarmee zullen we ons kleden?” – dat zijn allemaal dingen die de heidenen najagen. Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. (Matteüs 6:31-33)

We kunnen God en zijn Koninkrijk op de eerste plaats stellen, als wij werkelijk op God vertrouwen. Dus ook als hij belooft dat hij ons zal voorzien van de andere belangrijke dingen die we nodig hebben. Een gewone herder doet dit al, laat staan de ultieme (Goede) herder, God zorgt goed voor zijn 'schapen'. En de herder leidt ze ook van de ene naar de andere plaats, daar gaan de volgende verzen over: Hij leidt mij in de rechte sporen om zijns naams wil. Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij; uw stok en uw staf, die vertroosten mij.en leidt mij langs veilige paden tot eer van zijn naam. Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want u bent bij mij, uw stok en uw staf, zij geven mij moed.

Ieder mens maakt zijn eigen keuzes, we hebben immers een eigen vrije wil. Hoe weten we welke dingen en welke keuzes juist zijn en in overeenstemming met Gods plan en wil voor ons leven? In Spreuken 3:5-6 krijgen we daar het antwoord op: Vertrouw op de Here met uw ganse hart en steun op uw eigen inzicht niet. Ken Hem in al uw wegen, dan zal Hij uw paden recht maken.Vertrouw op de HEER met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan hem bij alles wat je doet, dan baant hij voor jou de weg. We kunnen God overal in betrekken, als we dat oprecht doen dan is er geen twijfel aan. Hij zal ons helpen om de juiste keuzes te maken om de goede (rechte) weg (pad) te gaan. Voor mensen komt het erop neer dat als ze God willen volgen, ze bepaalde dingen moeten nalaten en opgeven. In andere gevallen wordt er juist gevraagd om dingen te doen, geld te geven, mensen te helpen of te bezoeken, het evangelie van Jezus te delen met anderen, enzovoorts. Door daarnaar te handelen blijven we op het pad dat ons naar Gods Koninkrijk leidt, zo blijven we Jezus volgen.

Jezus is de Goede Herder die ons wil leiden

Dit kan soms erg moeilijk zijn, het afleren van oude (zondige) gewoonten vraagt soms veel van ons. Ook het goed reageren op en omgaan met allerlei mensen en situaties is geregeld een hele beproeving. Bovendien leven we nog steeds in een gebroken wereld, waar de vloek ook nog steeds op rust. Het volgen van Jezus betekent zeker niet dat je leven alleen nog maar makkelijk en voorspoedig zal zijn. We leven wel in deze wereld, maar zijn als we door Jezus zijn vrijgekocht (doordat we hem accepteerden als onze Verlosser en Heer, op basis van zijn volbrachte werk), niet meer van deze wereld. Dat wil zeggen dat we niet langer leven en denken (wat trouwens een proces is) in overeenstemming met een systeem of mensen die niet met God of Jezus (als God de Zoon) rekenen. Veel mensen worden beïnvloed door duistere machten met Satan, de duivel, aan hun hoofd. Hij wordt ook wel de "overste van deze wereld" genoemd, omdat hij zoveel mensen in zijn greep heeft. De duivel gaat tegen God in, en omdat hij tegen God zelf niets kan uitrichten, richt hij zich op zijn schepselen. Helemaal op degenen die in God geloven en Jezus willen volgen. De Heer waarschuwt dan ook dat we moeilijke tijden kunnen verwachten als we hem volgen. Vanwege tegenstand door de duivel, de wereld (het systeem wat hij beïnvloedt), en door onze oude zondige natuur (waarop hij wil inspelen).

Dan zullen zij u overleveren aan verdrukking en zij zullen u doden, en gij zult door alle volken gehaat worden om mijns naams wil.Dan zal men jullie onderdrukken en doden, en jullie zullen door alle volken worden gehaat omwille van mijn naam. (Matteüs 24:9) En zie bijvoorbeeld ook Johannes 15:18-19: Indien de wereld u haat, weet dan, dat zij Mij eer dan u gehaat heeft. Indien gij van de wereld waart, zou de wereld het hare liefhebben, doch omdat gij van de wereld niet zijt, maar Ik u uit de wereld uitgekozen heb, daarom haat u de wereld.Wanneer de wereld je haat, bedenk dan dat ze mij eerder haatte dan jullie. Als jullie bij de wereld zouden horen, zou ze jullie hebben liefgehad als iets van haarzelf, maar jullie horen niet bij haar, want ik heb jullie uit de wereld weggeroepen. Daarom haat ze jullie. Jezus zelf had hier ook mee te maken, luister naar zijn eerlijke, maar ook bemoedigende woorden in Johannes 16:33: Dit heb Ik tot u gesproken, opdat gij in Mij vrede hebt. In de wereld lijdt gij verdrukking, maar houdt goede moed, Ik heb de wereld overwonnen.Ik heb dit gezegd opdat jullie vrede vinden bij mij. Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld, maar houd moed: ik heb de wereld overwonnen.

Soms voelt het volgen van Jezus alsof we door een dal van diepe duisternis gaan, dat is allerminst prettig, maar we kunnen moed grijpen omdat de herder erbij is. Jezus is altijd bij zijn volgelingen, waar we ook doorheen gaan: En zie, Ik ben met u al de dagen tot aan de voleinding der wereld.En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld. (Matteüs 28:20)(Matteüs 28:20b) Het kan zeer zwaar zijn, alsof je door vuur of een gevaarlijke rivier heen moet, maar vertrouwen we op God, dan helpt hij ons erdoorheen. Wanneer gij door het water trekt, ben Ik met u; gaat gij door rivieren, zij zullen u niet wegspoelen; als gij door het vuur gaat, zult gij niet verteren en zal de vlam u niet verbranden.Moet je door het water gaan – ik ben bij je; of door rivieren – je wordt niet meegesleurd. Moet je door het vuur gaan – het zal je niet verteren, de vlammen zullen je niet verschroeien. (Jesaja 43:2) Het gaat er natuurlijk niet om dat we zelf het gevaar onnodig opzoeken, maar als we in lastige situaties terechtkomen er toch hoop is. Om de schapen te beschermen gebruikt de herder een stok om wilde dieren, die iets willen roven van de kudde, weg te slaan. De staf wordt gebruikt om de schapen zelf te corrigeren. God beschermd zijn volgelingen tegen kwade machten (ook al kunnen we door verdrukking heengaan), en hij corrigeert ons om verkeerde zaken in ons leven aan te pakken. In Openbaring 3 waarschuwt de Heer de gemeente ernstig, zodat ze niet afdwalen of opgeven, maar het doel bereiken! Allen, die Ik liefheb, bestraf Ik en tuchtig Ik; wees dan ijverig en bekeer u.Iedereen die ik liefheb wijs ik terecht en bestraf ik. Zet u dus volledig in en breek met het leven dat u nu leidt. (Openbaring 3:19)

Wat namelijk belangrijk is om te blijven beseffen, is dat we niet zozeer voor dit huidige leven het goede van God verwachten, als wel voor het nieuwe leven dat we zullen ontvangen. Na onze dood (of na de opname van de gemeente), ontvangen we nieuw en perfect leven en mogen we in zijn eeuwige Koninkrijk binnengaan op de nieuwe aarde. God is hier en nu met ons, maar dit is geen perfecte wereld (meer), onze hoop gaat daarom dus verder dan dit leven alleen. Indien wij alleen voor dit leven onze hoop op Christus gebouwd hebben, zijn wij de beklagenswaardigste van alle mensen.Als wij alleen voor dit leven op Christus hopen, zijn wij de beklagenswaardigste mensen die er zijn. (1 Korintiërs 15:19) De laatste verzen van Psalm 23 gaan duidelijk over deze geweldige toekomst die ons te wachten staat, zolang we de herder maar blijven volgen tot het einde (op deze aarde). Er wordt symbolische beeldspraak gebruikt om de geweldige zegeningen en goedheid daarvan enigszins uit te beelden. Het zal echter nog veel beter zijn dan wij ons nu kunnen voorstellen! Gij richt voor mij een dis aan voor de ogen van wie mij benauwen; Gij zalft mijn hoofd met olie, mijn beker vloeit over. Ja, heil en goedertierenheid zullen mij volgen al de dagen van mijn leven; ik zal in het huis des Heren verblijven tot in lengte van dagen.U nodigt mij aan tafel voor het oog van de vijand, u zalft mijn hoofd met olie, mijn beker vloeit over. Geluk en genade volgen mij alle dagen van mijn leven, ik keer terug in het huis van de HEER tot in lengte van dagen.

De hoop van volgelingen van Jezus reikt tot voorbij het graf. Terecht merkte Petrus op dat Jezus woorden sprak van "eeuwig leven". Jezus is de Goede Herder die ons terug wil leiden naar God de Vader. Hij gaf zijn leven voor de schapen, voor de mensen die afgedwaald waren van God en van het leven. Want ook de Zoon des mensen is niet gekomen om Zich te laten dienen, maar om te dienen en zijn leven te geven als losprijs voor velen.want ook de Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losgeld voor velen. (Marcus 10:45)

Jezus gaf zichzelf voor ons

Want de genade Gods is verschenen, heilbrengend voor alle mensen, om ons op te voeden, zodat wij, de goddeloosheid en wereldse begeerten verzakende, bezadigd, rechtvaardig en godvruchtig in deze wereld leven, verwachtende de zalige hoop en de verschijning der heerlijkheid van onze grote God en Heiland, Christus Jezus, die Zich voor ons heeft gegeven om ons vrij te maken van alle ongerechtigheid, en voor Zich te reinigen een eigen volk, volijverig in goede werken.Gods genade is openbaar geworden tot redding van alle mensen. Ze leert ons dat we goddeloze en wereldse begeerten moeten afwijzen en bezonnen, rechtvaardig en vroom in deze wereld moeten leven, in afwachting van het geluk waarop wij hopen: de verschijning van de majesteit van de grote God en van onze redder Jezus Christus. Hij heeft zichzelf voor ons gegeven om ons van alle zonde vrij te kopen, ons te reinigen en ons tot zijn volk te maken, dat vol ijver is om het goede te doen. (Titus 2:11-14)

uitspraak 1 uitspraak 2 uitspraak 3 uitspraak 4 uitspraak 1 uitspraak 2 uitspraak 3 uitspraak 4


 Ga terug naar 'Jezus zei'


 
 
 
 
 
 
 
 
 Ga terug naar 'Jezus zei'

Naar boven