© 2003-2025
linksonder Evangelie Gemeente Diemen

Website van A tot Z Bestellen

Home » Nieuws » Studies » Jezus zei » Uitspraak 4

Jezus zei... uitspraak 4uitspraak 4

Komt tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven.Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven.
(Matteüs 11:28)

Dit is de laatste uitspraak van Jezus die we hier zullen behandelen. Natuurlijk zijn er nog veel meer interessante en belangrijke uitspraken, maar die kun je zelf verder gaan onderzoeken. Daarnaast is het ook goed om naar de samenkomsten van de gemeente te komen. Met een open hart en een verlangen om de waarheid te ontdekken, valt daar heel veel nuttigs te leren.

Deze uitspraak is een geweldige uitnodiging van de Heer, die voor elke persoon geldt. Het maakt trouwens deel uit van een groter geheel: Komt tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven; neemt mijn juk op u en leert van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart, en gij zult rust vinden voor uw zielen; want mijn juk is zacht en mijn last is licht.Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht. (Matteüs 11:28-30)

We leven in een drukke maatschappij, er moet veel worden gedaan en het liefst snel. Steeds meer krijgen mensen te maken met een teveel aan stress, wat uiteindelijk vaak leidt tot overbelasting of burn-out. Velen hebben een behoefte aan rust, niet alleen fysiek maar ook geestelijk. Er zijn zoveel spanningen, zoveel zorgen, dat we er uitgeput door raken. Jezus weet echter waar wij doorheen gaan. Natuurlijk is hij ook God de Almachtige, maar in zijn menszijn kreeg hij met dezelfde dingen te maken als wij. In Hebreeën 4:15 is dit duidelijk neergezet, de hogepriester die ter sprake komt verwijst naar Jezus: Want wij hebben geen hogepriester, die niet kan medevoelen met onze zwakheden, maar een, die in alle dingen op gelijke wijze (als wij) is verzocht geweest, doch zonder te zondigen.Want de hogepriester die wij hebben is er een die met onze zwakheden kan meevoelen, juist omdat hij, net als wij, in elk opzicht op de proef is gesteld, met dit verschil dat hij niet vervallen is tot zonde. Jezus bleef altijd gehoorzaam aan God de Vader, maar kreeg te maken met dezelfde zaken als wij. Het was voor hem niet makkelijk, want hij had zijn God-gelijkheid tijdelijk opgegeven (anders kon hij geen mens worden). Laat die gezindheid bij u zijn, welke ook in Christus Jezus was, die, in de gestalte Gods zijnde, het Gode gelijk zijn niet als een roof heeft geacht, maar Zichzelf ontledigd heeft, en de gestalte van een dienstknecht heeft aangenomen, en aan de mensen gelijk geworden is.Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had. 6Hij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast, maar deed er afstand van. Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens. (Filippenzen 2:5-7)

Als mens kreeg Jezus te maken met verdriet, pijn, teleurstellingen, onbegrip, (felle) tegenstand, bespottingen, (onterechte) kritiek, lijden, eenzaamheid, honger en dorst, armoede, verraad, vervolging, haat, vernedering, verlies en de dood. Dit alles onderging hij om ons te kunnen helpen, om ons terug te brengen bij de Vader. Wat een liefde en wat een zorg voor ons! Hij nam onze plaats in en onderging wat wij hadden verdiend, de gevolgen van onze zonden. Uiteindelijk zou hij in onze plaats sterven om verzoening te bewerken. Het bijzondere plaatsvervangende lijden van Jezus werd door God al ver van tevoren aangekondigd door een profetie die Jesaja mocht doorgeven aan ons.

Hij was veracht en van mensen verlaten, een man van smarten en vertrouwd met ziekte, ja, als iemand, voor wie men het gelaat verbergt; hij was veracht en wij hebben hem niet geacht. Nochtans, onze ziekten heeft hij op zich genomen, en onze smarten gedragen; wij echter hielden hem voor een geplaagde, een door God geslagene en verdrukte. Maar om onze overtredingen werd hij doorboord, om onze ongerechtigheden verbrijzeld; de straf die ons de vrede aanbrengt, was op hem, en door zijn striemen is ons genezing geworden. Wij allen dwaalden als schapen, wij wendden ons ieder naar zijn eigen weg, maar de Here heeft ons aller ongerechtigheid op hem doen neerkomen. Hij werd mishandeld, maar hij liet zich verdrukken en deed zijn mond niet open; als een lam dat ter slachting geleid wordt, en als een schaap dat stom is voor zijn scheerders, zo deed hij zijn mond niet open.Hij werd veracht, door mensen gemeden, hij was een man die het lijden kende en met ziekte vertrouwd was, een man die zijn gelaat voor ons verborg, veracht, door ons verguisd en geminacht. Maar hij was het die onze ziekten droeg, die ons lijden op zich nam. Wij echter zagen hem als een verstoteling, door God geslagen en vernederd. Om onze zonden werd hij doorboord, om onze wandaden gebroken. Voor ons welzijn werd hij getuchtigd, zijn striemen brachten ons genezing. Wij dwaalden rond als schapen, ieder zocht zijn eigen weg; maar de wandaden van ons allen liet de HEER op hem neerkomen. Hij werd mishandeld, maar verzette zich niet en deed zijn mond niet open. Als een schaap dat naar de slacht wordt geleid, als een ooi die stil is bij haar scheerders deed hij zijn mond niet open. (Jesaja 53:3-7)

Jezus weet waar wij mee te maken hebben, niet alleen qua kennis, maar ook vanuit ervaring. Hij weet wat wij nodig hebben. Allereerst moeten wij terug naar de bron, in Jeremia 2:13 verklaard God het volgende: Mij, de bron van levend water, hebben zij verlaten.het heeft mij verlaten, de bron van levend water. God is de bron van het leven, bij hem vinden we wat we nodig hebben, daarom moeten wij weer op hem worden aangesloten.

Wie op Jezus vertrouwt volgens het Bijbelse getuigenis, die sluit dankzij Jezus vrede met God. Zijn leven doorstroomt ons weer, en God komt in ons wonen door de Heilige Geest. Kijk wat Jezus hier over leert: Wie in Mij gelooft, gelijk de Schrift zegt, stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien. Dit zeide Hij van de Geest, welke zij, die tot geloof in Hem kwamen, ontvangen zouden; want de Geest was er nog niet, omdat Jezus nog niet verheerlijkt was.“Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft,” zo zegt de Schrift.’ Hiermee doelde hij op de Geest die zij die in hem geloofden zouden ontvangen; de Geest was er namelijk nog niet, want Jezus was nog niet tot Gods majesteit verheven. (Johannes 7:38-39) Als wij ons overgeven aan Jezus, dan stroomt het levend water van Gods Geest door ons heen, en via ons kan het ook anderen bereiken. Hoe meer wij in gehoorzaamheid en toewijding aan God leven, hoe meer invloed de Heilige Geest krijgt. Van binnenuit kan hij ons karakter veranderen zodat de volgende zaken kenmerkend zullen zijn, dit wordt ook wel de vrucht van de Geest genoemd (het resultaat van zijn werk in ons): Maar de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. (Galaten 5:22)(Galaten 5:22-23a)

Jezus nodigt ons uit om bij hem te komen, zodat hij onze ziel kan verkwikken en verlossen van vermoeidheid en belasting (verantwoordelijkheid) die wij ervaren. Hij is de Goede Herder die voor ons wil zorgen. Dit werkt vooral als wij naar hem luisteren. De Heer weet wat het beste is en ook hoe Gods principes werken. Ons denken moet veranderen en in overeenstemming komen met de waarheid. Jezus is de waarheid, hij kan ons dan ook vrijmaken van verkeerde gedachten, verlangens en methodes. We kunnen naar hem luisteren door zijn woorden te bestuderen, welke zijn beschreven in de vier evangeliën. Jezus is zachtmoedig en nederig van hart, dat betekent dat zijn karakter vriendelijk is en niet overheersend. Zijn principes en instellingen zijn goed te volgen en in ons voordeel als we ze in de praktijk brengen. We zullen er een paar samen behandelen.

Nederig zijn
We kunnen zowel van zijn onderwijs als van de persoon Jezus leren om nederig te zijn. Iemand die nederig is hoeft niet in de belangstelling te staan en is niet afhankelijk van de eer, goedkeuring en waardering van andere mensen. Hoe anders gaat dit er echter doorgaans aan toe! Dit zijn zaken waar we vaak toch behoefte aan hebben, het is immers fijn om waardering en erkenning te ontvangen. Daarom zijn we bereid om hier ver voor te gaan, terwijl het zo vergankelijk is als maar kan. Zelfs met Jezus wilden ze het ene moment nog dat hij koning werd en het volgende moment willen ze dat hij gekruisigd wordt! Luister wat Jezus zegt: Hoe kunt gij tot geloof komen, gij, die eer van elkander behoeft en de eer, die van de enige God komt, niet zoekt?Hoe zou u ooit tot geloof kunnen komen? Van elkaar wilt u wel eer ontvangen, maar u zoekt niet de eer die de enige God u kan geven. (Johannes 5:44)

Nederigheid

Als we nederig zijn maken we ons niet meer druk of mensen ons wel belangrijk vinden, bovendien zijn we dan veel sneller tevreden en dankbaar voor wat we allemaal al hebben. En als we toch eer willen hebben, zoek dan naar de eer van God. Dat is pas waardevol, als de Schepper van alles je zijn goedkeuring geeft. Nederig zijn wil ook zeggen je plaats kennen en innemen, dit kunnen we pas doen als we de waarheid uit Gods Woord hebben ontdekt en begrepen. In Lucas 18:14b zegt Jezus: Want een ieder, die zichzelf verhoogt, zal vernederd worden, doch wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden.Want wie zichzelf verhoogt zal vernederd worden, maar wie zichzelf vernedert zal verhoogd worden. God is de Allerhoogste dus een houding van eerbied, ontzag en gehoorzaamheid is voor ons dan ook passend. Wat we ook leren is dat alle mensen waardevol voor God zijn, wij zijn belangrijk voor hem, maar dat geldt ook voor iedere andere persoon. Dus ook ten opzichte van medemensen moeten wij leren om ons goed op te stellen. Minder gericht op ons eigenbelang.

Brengen wij dit in de praktijk dan neemt God het voor ons op. Jezus is de meest nederige persoon ooit, hij liet zich niet uitbuiten of over zich heen lopen, wel zocht hij het belang van anderen. Terwijl hij echt de hoogste is, kwam hij om ons te dienen. Gij noemt Mij Meester en Here, en gij zegt dat terecht, want Ik ben het. Indien nu Ik, uw Here en Meester, u de voeten gewassen heb, behoort ook gij elkander de voeten te wassen; want Ik heb u een voorbeeld gegeven, opdat ook gij doet, gelijk Ik u gedaan heb.‘Jullie zeggen altijd “meester” en “Heer” tegen mij, en terecht, want dat ben ik ook. Als ik, jullie Heer en jullie meester, je voeten gewassen heb, moet je ook elkaars voeten wassen. Ik heb een voorbeeld gegeven; wat ik voor jullie heb gedaan, moeten jullie ook doen. (Johannes 13:13-15) Een leven van nederigheid brengt ontspanning, rust en tevredenheid. Bovendien is dit wat God behaagd en hij zal het belonen, we hoeven onszelf niet te verhogen of ons eigen belang of eer te zoeken, God zal dat voor ons doen door ons te verhogen!

Zoek God persoonlijk en probeer geen indruk te maken
Meerdere malen spoort Jezus zijn volgelingen aan om te bidden tot God de Vader. God wil ons helpen, maar wij zijn het meest geholpen door een (herstelde en) goede relatie met hem. Daarin is communicatie erg belangrijk, zoek dus het contact met God. In Matteüs 6 leert Jezus ons een voorbeeldgebed. Dit is geen magische formule, maar het laat zien waaruit gebed bestaat en wat voor soort zaken daarin aan bod komen.

Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood; en vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren; en leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. [Want Uwer is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid in der eeuwigheid. Amen.]Bid daarom als volgt: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden, laat uw koninkrijk komen en uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel. Geef ons vandaag het brood dat wij nodig hebben. Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij hebben vergeven wie ons iets schuldig was. En breng ons niet in beproeving, maar red ons uit de greep van het kwaad. (Matteüs 6:9-13)

In het gebed, wat simpel gezegd "praten met God" is, is ruimte voor de volgende zaken: aanbidding en verheerlijking van God, voor het in geloof uitspreken van beloften van God en onze verlangens om zijn wil te zien geschieden. Daarnaast mogen we bidden om zaken (levensbehoeften) die we nodig hebben. Natuurlijk kunnen we God ook danken en om leiding en hulp bidden. Hij is onze Hemelse Vader, als wij Jezus hebben aangenomen als onze Verlosser en Heer, hij zorgt goed voor zijn kinderen.

Soms kunnen wij ons voor een bepaalde tijd iets ontzeggen dat voor ons belangrijk is, bijvoorbeeld voedsel. En in plaats daarvan nog meer met God bezig zijn en op hem gericht blijven, dit noemt de Bijbel "vasten". Bidden en vasten zijn dus manieren om God te zoeken en de relatie met hem te onderhouden. Onze motieven zijn echter net zo belangrijk en zelfs doorslaggevend. We moeten deze dingen niet doen om indruk te maken op andere mensen, maar omdat we echt op God gericht zijn.

En wanneer gij bidt, zult gij niet zijn als de huichelaars, want zij staan gaarne in de synagogen en op de hoeken der pleinen te bidden, om zich aan de mensen te vertonen. Voorwaar, Ik zeg u, zij hebben hun loon reeds. Maar gij, wanneer gij bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tot uw Vader in het verborgene; en uw Vader, die in het verborgene ziet, zal het u vergelden.En wanneer jullie bidden, doe dan niet als de huichelaars die graag in de synagoge en op elke straathoek staan te bidden, zodat iedereen hen ziet. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. Maar als jullie bidden, trek je dan in je huis terug, sluit de deur en bid tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen. (Matteüs 6:5-6)

En wanneer gij vast, toont dan niet, zoals de huichelaars, een somber gelaat; want zij maken hun aangezicht ontoonbaar, om zich aan de mensen te vertonen, wanneer zij vasten. Voorwaar, Ik zeg u, zij hebben hun loon reeds. Maar gij, zalf uw hoofd, als gij vast, en was uw gelaat, om u niet bij uw vasten aan de mensen te vertonen, maar aan uw Vader, die in het verborgene is; en uw Vader, die in het verborgene ziet, zal het u vergelden.Wanneer jullie vasten, zet dan niet zo’n somber gezicht als de huichelaars, want zij doen dat om iedereen te laten zien dat ze aan het vasten zijn. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen. (Matteüs 6:16-18)

Vergeven
In het "Onze Vader" gebed haalt Jezus nog iets aan: en vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren.Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij hebben vergeven wie ons iets schuldig was. Dit is zo belangrijk dat Jezus hier daarna nog eens op terugkomt: Want indien gij de mensen hun overtredingen vergeeft, zal uw hemelse Vader ook u vergeven; maar indien gij de mensen niet vergeeft, zal ook uw Vader uw overtredingen niet vergeven.Want als jullie anderen hun misstappen vergeven, zal jullie hemelse Vader ook jullie vergeven. Maar als je anderen niet vergeeft, zal jullie Vader jullie je misstappen evenmin vergeven. (Matteüs 6:14-15)

God wil dat wij mensen vergeven, hij verwacht ook dat wij dat doen. Zo niet dan zal hij ook ons niet vergeven en dan hebben we nog steeds een (zonde)schuld waardoor we niet Gods Koninkrijk kunnen binnengaan! Vergeving is alleen mogelijk als iemand een schuld bij je heeft. Er wordt niet ontkent dat je schadelijk behandeld bent, dat wordt wel degelijk erkend. En helaas doen wij als mensen elkaar de vreselijkste dingen aan. Ze doen ons pijn, verdriet, ze beschadigen en soms misvormen ze ons zelfs. We hebben er alle recht toe om boos op iemand te zijn die ons op een dergelijke manier, of het nou fysiek of geestelijk is, heeft behandeld.

Vergeven wil zeggen dat je de schuld kwijtscheldt die mensen bij jou hebben uitstaan, je hoeft dit niet te doen, maar de keuze is wel aan jezelf. Dat is niet het goedkeuren of goedpraten van wat verkeerd is, en ook niet het ontkennen van de ernst van wat er is gebeurd. In de eerste plaats hebben of hadden wij allemaal een nog veel grotere schuld uitstaan bij God. Dat hij ons vergeving wil schenken gaat ons verstand te boven, het gaat volledig in tegen onze logica en gevoelens. Maar al begrijpen we niet helemaal hoe hij ons dit kan bieden, gelukkig mogen wij er wel dankbaar gebruik van maken. God wil dat we hem navolgen ook wat vergeven betreft en dus de medemensen die ons tekort hebben gedaan hun schuld kwijtschelden.

Onvergevingsgezindheid

Dit gaat dwars in tegen onze gevoelens, maar we doen er verstandig aan om meer waarde te hechten aan Gods woorden dan aan wat onze gevoelens en emoties ons zeggen. Bovendien is vergeven de sleutel tot onze innerlijke genezing, wij profiteren er uiteindelijk het meest van (en niet alleen omdat God dan ook onze schuld bij hem vergeeft). Je kan ervoor kiezen om vast te houden aan je boosheid en wrok, maar degene die daar het meest last van heeft ben jezelf. Het is als een bittere wortel die zich in je ziel vastzet, het zal je altijd bezighouden, altijd kwellen en nog verder verbitteren. Jezus wil niet dat we in deze neerwaartse spiraal terechtkomen of door blijven gaan. De enige manier om eruit te komen is door te vergeven. Ziet daarbij toe, dat niemand verachtere van de genade Gods, dat er geen bittere wortel opschiete en verwarring stichte, en daardoor zeer velen zouden besmet worden.Zorg ervoor dat niemand zich de genade van God laat ontgaan, dat er geen giftige kiem opschiet die onrust veroorzaakt en met zijn bitterheid velen besmet. (Hebreeën 12:15)

Kies ervoor om te vergeven, zodat die bittere wortel je leven niet verder verziekt. Overigens hoef je niet te doen alsof er niets gebeurd is. Als iemand je heeft opgelicht hoef je heus niet weer zaken met zo iemand te doen. Jezus liet zich ook door niemand voor hun karretje spannen! En hij vergaf zelfs zijn moordenaars en de huichelachtige en spottende mensen die zijn kruisiging hadden veroorzaakt! En Jezus zeide: Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen.Jezus zei: ‘Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen.’ (Lucas 23:34) Jezus heeft intens voor ons geleden, en dat als volkomen onschuldige, en toch vergaf hij. Als Jezus ons opdraagt om te vergeven, dan kunnen we er zeker van zijn dat dit het beste is. Vertrouw hem!

Investeren en geven
Wij mensen zijn ontzettend gericht op deze wereld en dit huidige leven, terwijl het allemaal zo tijdelijk is. Van alles wat we bereiken of verdienen kunnen we slechts even genieten. Vaak biedt wat we zo graag wilden hebben, waar we zo naar verlangden, totaal niet de vervulling die we hadden gehoopt. We hebben toch weer iets nieuws nodig, iets anders of meer. Dit is pas vermoeiend. Luister daarom liever naar wat Jezus ons aanraadt: Verzamelt u geen schatten op aarde, waar mot en roest ze ontoonbaar maakt en waar dieven inbreken en stelen; maar verzamelt u schatten in de hemel, waar noch mot noch roest ze ontoonbaar maakt en waar geen dieven inbreken of stelen. Want, waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn.Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen. Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen. Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn. (Matteüs 6:19-21)

Mogen we niet van dit leven genieten, mogen we niet aan onszelf denken en rekening houden met dingen die wij nodig hebben? Natuurlijk wel. We moeten alleen niet doorslaan, bovendien hebben we ook geleerd om ook het belang van anderen in de gaten te houden. Is een bepaalde uitgave of aankoop echt nodig, of kan het iets minder uitbundig en kunnen we geld geven om mensen die honger hebben te voorzien? Wanneer wij onbaatzuchtig, vanuit liefde en bewogenheid, geven om en aan anderen, dan verzamelen we tegelijkertijd schatten in de hemel. Het gaat trouwens niet alleen om geld, maar ook om tijd en aandacht, of hulp en inzet. Dit huidige leven is niet het einde, er komt een vervolg en degenen die Jezus volgen zullen door genade dan in Gods Koninkrijk voor eeuwig mogen leven. Daar zullen we tevens genieten van de zegeningen en beloningen die we in ons huidige leven hebben verzameld. Alleen al daarom zouden we veel minder gericht moeten zijn op allerlei zaken in deze wereld, we kunnen het toch niet meenemen. Investeer liever in eeuwige beloningen!

Een andere reden om niet teveel waarde aan geld, bezittingen, status, belevingen en vermaak te hechten, is omdat het ons in beslag kan nemen. Het wordt zo belangrijk dat we daar veel teveel voor doen. Het slokt onze tijd, aandacht, energie en of geld op. We verwaarlozen andere zaken of gaan over grenzen om onze doelen te bereiken. We kunnen niet twee heren dienen, alleen God moet de hoogste plaats hebben, alles wat we zijn en hebben moet vooral naar hem uitgaan. Anders hebben we afgoden in ons leven, je hebt geen tastbare beelden nog om afgoderij te bedrijven. Niemand kan twee heren dienen, want hij zal òf de ene haten en de andere liefhebben, òf zich aan de ene hechten en de andere minachten; gij kunt niet God dienen èn Mammon.Niemand kan twee heren dienen: hij zal de eerste haten en de tweede liefhebben, of hij zal juist toegewijd zijn aan de ene en de andere verachten. Jullie kunnen niet God dienen én de mammon. (Matteüs 6:24) Richt je op God, op de eeuwigheid en op zijn Koninkrijk, kies ervoor om meer te investeren in je eeuwige toekomst, door te investeren in mensen die nu je hulp nodig hebben.

Verzamel schatten in de hemel

Ook met het geven is het belangrijk dat we dit met goede motieven doen. Uit liefde voor God en voor wat hem ter harte gaat. Ziet toe, dat gij uw gerechtigheid niet doet voor de mensen, om door hen opgemerkt te worden; want dan hebt gij geen loon bij uw Vader, die in de hemelen is. Wanneer gij dan aalmoezen geeft, laat het niet voor u uitbazuinen, zoals de huichelaars doen in de synagogen en op de straten, om door de mensen geroemd te worden. Voorwaar, Ik zeg u, zij hebben hun loon reeds. Maar laat, als gij aalmoezen geeft, uw linkerhand niet weten wat uw rechter doet, opdat uw aalmoes in het verborgene zij, en uw Vader, die in het verborgene ziet, zal het u vergelden.Let op dat jullie de gerechtigheid niet beoefenen voor de ogen van de mensen, alleen om door hen gezien te worden. Dan beloont jullie Vader in de hemel je niet. Dus wanneer je aalmoezen geeft, bazuin dat dan niet rond, zoals de huichelaars doen in de synagoge en op straat om door de mensen geprezen te worden. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. Maar als je aalmoezen geeft, laat dan je linkerhand niet weten wat je rechterhand doet. Zo blijft je aalmoes in het verborgene, en jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen. (Matteüs 6:1-4)

Er zijn nog veel meer dingen te leren, maar laten we hier maar eens mee beginnen. Wanneer we gaan handelen naar Jezus woorden dan gaan we ervaren dat zijn principes echt werken. Ons denken moet vernieuwd worden, door de waarheid van Gods Woord en zijn principes en instellingen. En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld, maar wordt hervormd door de vernieuwing van uw denken, opdat gij moogt erkennen wat de wil van God is, het goede, welgevallige en volkomene.U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is. (Romeinen 12:2) Eerst moeten we gaan ontdekken wat Jezus heeft gezegd en wat dat voor ons te betekenen heeft. En vervolgens moeten we het dan gaan doen, zoals we al eerder van Jezus hoorden toen hij zei: Een ieder nu, die deze mijn woorden hoort en ze doet, zal gelijken op een verstandig man, die zijn huis bouwde op de rots.Wie deze woorden van mij hoort en ernaar handelt, kan vergeleken worden met een verstandig man, die zijn huis bouwde op een rots. (Matteüs 7:24)

uitspraak 1 uitspraak 2 uitspraak 3 uitspraak 4 uitspraak 1 uitspraak 2 uitspraak 3 uitspraak 4


 Ga terug naar 'Jezus zei'


 
 
 
 
 
 
 
 
 Ga terug naar 'Jezus zei'

Naar boven